Tips voor het stimuleren van afvalscheiding op de werkvloer

Het is belangrijk om afval te scheiden. Daarmee kan je bijvoorbeeld nieuwe grondstoffen verzorgen. Het is ook belangrijk om dit op de werkvloer te doen. Het is dan wel essentieel om dit op de juiste wijze aan te pakken. Je kan er dan zeker van zijn dat het je veel oplevert als ondernemer. Zorgen voor een restafvalcontainer via Bedrijfsafval.nl is bijvoorbeeld een goed idee. Daarnaast vind je hier ook andere bruikbare tips om het afvalbeheer van je bedrijf te verbeteren.

1. De afvalstromen en de doelstelling

Het is slim om een team en een afvalcoördinator aan te stellen. Die zijn verantwoordelijk voor het gehele afvalbeleid. Bovendien heb je dan een goed aanspreekpunt. Zorg dan wel ook dat je een doel voor ogen hebt bij het scheiden van afval. Wanneer je succesvol wilt zijn, moet je personeel, leveranciers, schoonmakers en andere partijen erbij betrekken. Zo kan je het maximale uit de mogelijkheden halen.

2. De juiste plek en middelen

Wanneer je wilt dat medewerkers en gasten het afval goed scheiden, dan is het belangrijk om hier de gelegenheid toe te bieden. Dat doe je bijvoorbeeld met de juiste rolcontainer. Er moet ook voldoende ruimte zijn om alles weg te gooien. Daarom is het belangrijk om eerst een afvalscan te doen. Dit doe je voor alle ruimtes in het pand. Kijk ook naar het buitenterrein. Het is slim om hier zo goed als mogelijk mee om te springen, zodat je uiteindelijk tot een maximale circulaire afvalverwerking te komen. 

3. Maak alles duidelijk

Het is belangrijk dat alles goed duidelijk is. Met kleuren, iconen en vormen kan je goed aangeven wat op welke plek weggegooid moet worden. Medewerkers en bezoekers hebben zo direct duidelijkheid. Dit zal dus ook voor zuivere afvalstromen zorgen. Je houdt minder restafval over.

4. Beter scheiden van afval

De medewerkers en bezoekers moeten onderdeel van de transitie naar afvalscheiding worden. Dat helpt je om ook op de lange termijn alles goed te scheiden. Het is belangrijk om het belang hiervan uit te leggen. Zo worden de betrokkenen ook bewust van de zaken. Zo zorg je dat iedereen er samen aan afvalscheiding wil werken.

5. Oog voor de kosten

Het is belangrijk om een goed beeld van de kosten te hebben. Dit kan je niet alleen duurzaam zijn, maar ook kosten besparen. Je moet wel eenmalige kosten meenemen hierin, zoals je ook met terugkerende kosten doet.