Fijnstof filters: goed voor zowel het imago als de gezondheid van boeren

Fijnstof komt overal voor. Je kunt het stof niet zien, ruiken, proeven of voelen. Toch is het gevaarlijk spul. Het kan voor diverse klachten zorgen bij mensen, maar ook bij dieren. Het fijnstof blijft plakken in de longen en zorgt na verloop van tijd voor gezondheidsproblemen, zoals astma en infecties, maar ook kanker. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer beleid komt om de grote hoeveelheid fijnstof te reduceren. 

Fijnstof in de landbouw
Fijnstof wordt vaak gezien als iets dat vooral ontstaat door industrie en uitlaatgassen van auto’s. Ook landbouw draagt echter bij aan de productie van fijnstof. Sterker nog, de uitstoot van fijnstof neemt in de landbouwsector, in tegenstelling tot alle andere sectoren, juist toe. Dit heeft alles te maken met de opkomst van een meer diervriendelijke productie. Vrijloopkippen veroorzaken bijvoorbeeld veel fijnstof. Veel boeren geloofden hier eerder niet in, maar er is steeds meer bewijs dat fijnstof een groot probleem is in de landbouw. Gelukkig valt daar iets aan te doen. 

Fijnstof

Fijnstof filter
De oplossing voor het fijnstof in de landbouw is een fijnstof filter. Door deze filter te plaatsen in je stallen, wordt de lucht gefilterd. Daardoor is er minder fijnstof en wordt de lucht schoner. Dit is gezonder voor mens en dier. De luchtkwaliteit zal aanzienlijk verbeteren in je stal dankzij een fijnstof filter. Op deze manier wordt een groot deel van het probleem al aangepakt. De landbouw heeft vaak een slecht imago als het aankomt op milieuzaken. Door een fijnstof filter te gebruiken laat je zien dat je het fijnstofprobleem serieus neemt en graag meehelpt de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast voorkom je gezondheidsklachten bij jouzelf als boer en bij je dieren. Aarzel dan ook niet en schaf een filter aan voor je stal.

Geef een reactie