Steeds meer mensen hebben last van een burn out. Het gaat hierbij om zowel studenten als werkenden. Men ervaart een te grote druk bij het leveren van prestatie. Social media speelt hierbij een steeds groter wordende (negatieve) rol.
De symptomen van een burn out
Een burn out is een toestand waarbij hormonen de regie over het lichaam overnemen. Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen wijzen op een burn out. De belangrijkste symptomen zijn: voelen dat je geen grip hebt op je dagelijkse leven, uitputting, depressieve gevoelens, piekeren en moeilijk uit bed kunnen komen. De burn out klachten zijn onder te verdelen in mentale en fysieke symptomen.
Mentale symptomen burn out
Mentale symptomen zijn klachten die in eerste instantie niet erg opvallen, maar die uiteindelijk wel voor problemen kunnen zorgen. Als je de mentale klachten tijdig herkent, kun je een burn out (grotendeels) voorkomen. Je kunt hierbij denken aan klachten, zoals lusteloosheid, depressie, huilerig zijn of snel boos worden. Als je tijdig hulp inschakelt, kun je voorkomen dat de symptomen erger worden.
Fysieke symptomen burn out
De belangrijkste fysieke pijler is vermoeidheid. Bij een burn out is je energietank simpelweg leeg. Als je toch over je energiegrens heen blijft gaan, kan dit ook leiden tot hoofdpijn, spierpijn en nekklachten. Tevens wordt door vermoeidheid je immuunsysteem minder weerbaar. Je bent dus sneller vatbaar voor ziektes en kwaaltjes.
Social media als boosdoener
Social media speelt tegenwoordig een grote factor binnen ons leven. Men voelt een drang om op internet de beste en leukste versie van zichzelf neer te zetten. Tevens ziet men ook deze kant van andere mensen en daardoor lijkt het gras aan de overkant altijd groener. Vooral jongeren hebben last van enorme prestatiedruk. Ze willen ergens bij horen en het beste van zichzelf laten zien. Ze zitten vaak uren achter hun laptop of telefoon, waardoor ze minder real life contact aangaan en ook slechter slapen. Zonder het door te hebben werken ze zichzelf in een burn out door zich constant te vergelijken met anderen op social media. Een hele belangrijke tip is dus: wees tevreden met jezelf en bedenk dat iedereen vervelende momenten meemaakt, maar dat men deze momenten zelden op social media deelt.
Kijk voor meer informatie en voor de juiste hulp bij een burn out op de website van Ruud Meulenberg.