Duurzame kleding van bamboe

Wie had dat ooit gedacht, dat onderbroeken of t shirts van de bamboevezel gemaakt kunnen worden. We wisten tot nu toe dat bamboe voornamelijk in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Zuid-Amerika groeit, maar wat er precies gemaakt kon worden van deze plant was nog altijd onduidelijk. In dit artikel bespreken we kort de geschiedenis van deze plant en de eerste stappen naar de textielwereld. Tevens bespreken we welke producten er beschikbaar zijn en de voordelen hiervan. Veel leesplezier!

De geschiedenis van de bamboevezel

De bamboevezel, oftewel bamboe is een fijn materiaal wat door Chinese studenten aan de Universiteit van Peking werd bedacht in 2001. De studenten onderzochten hoe je met het materiaal van kleding het zweten kan minimaliseren.

Uit hun onderzoeken en experimenten bleek al snel dat bamboe zeer geschikt is. De bamboevezels bieden diverse mogelijkheden.

Frisse sokken 

Bamboe sokken staan bekend om de comfortabele vorm. Je kan kiezen tussen bamboe sneakersokken en normale sokken. De sneakersokken zijn wat korter – tot aan de enkel- en de normale sokken zijn wat langer. Met deze sokken kan je dus makkelijk je outfit combineren en matchen. 

Enkele voordelen van het dragen van bamboe sokken zijn:

 • Zijdezacht en dus minder kans op blaren.
 • Koel in de zomer, warm in de winter.
 • Langer frisse en droge voeten.
 • Fijn voor de gevoelige/allergische huid.
 • Geweldige pasvorm, geen voelbare teennaad.
 • Milieuvriendelijk.

Je kan dus met deze sokken per seizoen combineren. Ook tijdens de warmere perioden, omdat de sokken voldoende ademenen. Tijdens de wat koudere perioden kan je langere sokken dragen. Zo blijven je voeten nog altijd droog en warm!

Anti zweet shirt?

Er is geen enkel shirt waardoor je niet zweet. Echter, wordt een t shirt van bamboevezel beter bekend als een anti zweet shirt. De reden hiervoor is omdat de bamboevezel vocht 70% meer kan absorberen in vergelijking tot katoen of ander materiaal.

Zelfs tijdens de meeste warme perioden – waar je ongeacht zal zweten- zal je lichaam droog aanvoelen, omdat de meeste zweet door het shirt geabsorbeerd wordt. 

Voordelen voor het milieu

Bamboe kleding heeft voordelen voor de drager maar gebruik van bamboetextiel is ook beter voor het milieu. De belangrijkste voordelen voor het milieu zijn:

 • De bamboe plant heeft voldoende aan natuurlijke regenval.
 • De plant heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig.
 • Bamboe produceert 20x meer textielvezels per hectare in vergelijking met katoen.
 • Bamboe produceert 35% meer zuurstof.
 • Bamboe verwerkt 2x meer CO² dan een normale boom.

Bamboe Kleding is comfortabel én duurzaam. Switch dus snel naar sokken en ondergoed van bamboe in plaats van katoen!

Geef een reactie