Traplift kopen? Deze 4 factoren beïnvloeden de prijs

Kun je niet zelfstandig meer de trap op en af, maar wil je niet verhuizen naar een gelijkvloerse woning? Dan kan een traplift uitkomst bieden. Zo’n lift brengt je al zittend naar boven en beneden, waardoor je zelf niet langer trap hoeft te lopen. Als je overweegt een traplift te kopen, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar het prijskaartje. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten wij in deze tekst 4 factoren op een rijtje die de prijs van een stoeltjeslift beïnvloeden.

1. Soort trap
Wat kost een traplift ongeveer? Dit is een vraag waar veel mensen antwoord op willen hebben voordat ze daadwerkelijk beginnen aan hun zoektocht. Omdat elke trap anders is, is er niet zoiets als een vaste prijs voor een traplift. Zo kost een traplift voor een trap met bocht(en) meer dan een traplift voor een rechte trap. Dit komt vooral doordat een ‘gebogen’ trap nauwkeurig opgemeten moet worden. Voor een rechte trap is minder maatwerk nodig, waardoor de prijs van zo’n traplift lager uitvalt.

2. Staat
Een tweede factor die een rol speelt in de prijs is de staat van de traplift. Je kunt zo’n lift niet alleen nieuw kopen, maar ook tweedehands. Voor een lift in nieuwstaat betaal je logischerwijs een hoger bedrag dan voor een gebruikte. Bij een tweedehands lift worden de stoel en motor gereviseerd voordat ze naar een nieuwe klant gaan. De rail is wel nieuw, want deze moet op maat gemaakt worden voor jouw trap.

3. Opties
In de basis zijn de meeste trapliften hetzelfde, maar je kunt de stoel vaak naar eigen wens samenstellen. Zo biedt praktisch iedere leverancier je de mogelijkheid om de kleur te kiezen en soms kies je zelfs het soort stoel. Daarnaast zijn er vaak nog allerlei andere opties mogelijk, zoals een verlichte voetenplank. Uiteraard geldt: hoe meer opties, hoe duurder de traplift.

4. Vergoeding
Om ervoor te zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, is in 2007 de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. Hierdoor kun je een vergoeding krijgen om je woning aan te passen. Kun je niet zelfstandig de trap meer op? Dan heb je mogelijk recht op een traplift vergoeding. Maak hier zeker gebruik van, want een traplift kopen is op deze manier een stuk voordeliger. Je hoeft de kosten immers niet volledig zelf te dragen en dat zorgt er hopelijk voor dat je niet hoeft te verhuizen.

Offertes aanvragen
De verschillende factoren zorgen ervoor dat je nooit hetzelfde betaalt voor een traplift. Als je benieuwd bent hoeveel je voor zo’n lift betaalt, vraag je een offerte aan bij een trapliftleverancier. Om een goede prijsinschatting te kunnen maken, komt er iemand langs om de situatie te bekijken en je wensen aan te horen. Op basis hiervan wordt vervolgens een offerte gemaakt. Deze ontvang je meestal binnen een paar dagen. Je kunt eventueel offertes opvragen bij verschillende leveranciers, zodat je deze kunt vergelijken. Laat de prijs niet de doorslag geven, maar kijk liever wat je hiervoor krijgt.heoft de