Duurzaam ondernemen? Eitje! Energie besparen doe je zo…

Elke ondernemer kan duurzaam te werk gaan. Echt waar. Ook zij die bijvoorbeeld net starten en/of een wat lager budget hebben. Dan is het juist aantrekkelijk om op een duurzame manier je vak uit te oefenen, want vaak levert het juist het één en ander op. Op allerlei gebieden kun je besparen, zonder op je tenen te hoeven lopen. Soms is het nog een leuke bezigheid ook. Daar komt bij dat duurzaam ondernemen jou en je bedrijf in een goed daglicht zet bij de buitenwereld. Het maakt dat veel mensen jou verkiezen boven je concurrenten. Het geeft je merk, product en dienst meerwaarde.

Duurzaamheid uitdragen

Allereerst is het belangrijk dat je duurzaamheid ook moet uitdragen wanneer je eraan begint. Dan levert het écht meerwaarde voor jou op. En ook dat kan weer op een duurzame manier. Namelijk door middel van het juiste promotiemateriaal. Voor je relaties, voor potentiële relaties en voor je eigen medewerkers, niet te vergeten. Laat bijvoorbeeld bamboe koffiebekers bedrukken om uit te delen. Ze zijn helemaal hip en in allerlei coole designs te krijgen. En bovendien net zo voordelig als ‘gewone’ weggevers. Voor je relaties, maar ook voor je medewerkers is een gerecycled notitieboekje bedrukken een mooi idee. Die zijn nuttig en worden dus ook echt gebruikt. Voor potentiële relaties zijn giveaways dan weer meer geschikt. Kleinere weggevertjes zoals siliconen rietjes of pepermuntjes in een duurzaam doosje.

Thuiswerken

Is het echt nodig om elke dag van en naar je werk te rijden? Vooral voor wie van verder komt, kan thuiswerken efficiënt zijn. Natuurlijk is het goed degenen met wie je samenwerkt ook in het echt te zien, maar 2 à 3 dagen per weer vanuit huis werken kan zeker geen kwaad. Het scheelt jou reiskosten en het scheelt een hoop voor het milieu! Tegenwoordig is er zóveel mogelijk als het gaat om werken op afstand. Maak daar gebruik van! Overleggen kan tegenwoordig eenvoudig door middel van videobellen, dus waarom niet? Afspraken buiten de deur? Kijk welke locatie centraal ligt. Ga je met een of meerdere collega’s samen? Rij dan samen.

Energie besparen

Energie besparen is ook een belangrijke. Gebruik bijvoorbeeld de printer zo min mogelijk om stroom én papier te besparen. Is het écht nodig om te printen? Moet er echt geprint worden, doe dit dan dubbelzijdig. Energie bespaar je ook door de deur dicht te houden in elk seizoen. In de winter hoef je minder te stoken en in de zomer blijft de koele lucht binnen en hoeft de airco niet aan. Scheelt een hoop in de portemonnee! Schakel daarnaast ’s avonds je apparaten helemaal uit in plaats van ze op stand-by te zetten en gebruik voor het licht bewegingssensoren. Zo verbruik je alleen stroom als het nodig is.

Doe het ook echt

Afval scheiden. Dat merkt buiten toch niemand? Wel diegenen die je bedrijf bezoeken. Het doet wel degelijk iets voor de eerste indruk. En die is bepalend. Afval scheiden geeft meteen een heel andere indruk dan één prullenbak waar al het afval in zit. Bovendien hoort bij MVO niet alleen het uitdragen van je ecologisch verantwoorde beleid, maar ook dat je ernaar handelt. Anders val je vroeg of laat door de mand en gaan je medewerkers je ook een beetje gek aankijken. Laten zien hoe milieubewust je bezig bent levert voor veel mensen, binnen en buiten je bedrijf, veel waardering op. Aan jou kan het hoe dan ook niet liggen!

Geef een reactie