Plastic afval verminderen binnen je bedrijf

Een ondernemer moet tegenwoordig duurzaam zijn om goed te scoren. Dit is dan ook een belangrijke zaak om goed op orde te hebben. Daarmee zorg je voor meer inkomsten, maar ook voor een beter milieu. Wanneer we kijken naar de grootste uitdaging voor ondernemers, dan is dat ongetwijfeld het terugdringen van plastic. Dit is ook één van de punten die je veel terugziet met betrekking tot bedrijfsafval op Milieuservicenederland.nl. Daar zoeken veel mensen naar manieren om goed om te gaan met plastic. Je krijgt hier enkele tips.

Beginnen bij de bron

Het is belangrijk om eerst te bepalen wat de bronnen van het plastic zijn. Waarin de onderneming ontstaat het plastic afval? Op die manier kan je namelijk ook op zoek gaan naar goede alternatieven. Dit is al een eerste stap in het verminderen van de hoeveelheid plastic in het bedrijf.

Analyse van de verpakkingen

De beste methode om plastic in een bedrijf terug te dringen is door te bepalen welke materialen je voor de verpakkingen gebruikt. Dit kan je al vrij snel doen, maar geeft je ook direct veel duidelijkheid over je plasticgebruik. Het is daarmee ook direct mogelijk om op zoek te gaan naar meer duurzame alternatieven. Dat kan je veel opleveren.

Aan de slag met leveranciers

Duurzaamheid is niet alleen voor jouw onderneming van belang. Het is ook belangrijk om met leveranciers en afnemers het gesprek aan te gaan. Je wilt kijken hoe je het gebruik van plastic op alle mogelijke vlakken kan minimaliseren. Ook kan je alternatieven zoals afbreekbaar plastic vragen bij leveranciers. Dit kan dus al snel heel veel opleveren. Het gesprek is daar dan dus heel belangrijk in.

Veel kleine aanpassingen doen

De grootste slag sla je niet met de grote stappen. Juist de vele kleine aanpassingen helpen je. Je kan bijvoorbeeld kijken om kartonnen doosjes in plaats van plastic zakjes te gaan gebruiken. Op grote schaal levert dit namelijk vaak veel meer op!

Minder gaan gebruiken

De beste manier om plastic in het bedrijf terug te dringen is door het simpelweg minder te gaan gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door alle materialen beter te sorteren. Zo kan je het scheiden en kan je zien waar je veel gebruikt. Daar kan je dan vervolgens andere opties voor gebruiken. Drankjes schenken in bekers in plaats van in bekertjes of flesjes bijvoorbeeld. Zo kan je al het plasticgebruik op goede wijze terugdringen.