Tips om minder plastic te gebruiken

Het kan je vast niet zijn ontgaan: de plastic soep in de oceanen neemt toe. Steeds vaker wordt er plastic en microplastics (kleine plastic deeltjes) gevonden in de oceanen en zeeen. Dit is ontzettend slecht voor het milieu en daarnaast ook nog eens voor de dieren die in dit water leven. Zo kunnen ze vast komen te zitten in de grote stukken plastic of zelfs hierin stikken. De kleine plastic bolletjes worden vaak voor voedsel aangezien. De giftige stoffen uit het plastic komen vervolgens vrij in het organisme dat het plastic opeet.

Grote milieuorganisaties zijn bezig om de plastic soep zoveel mogelijk op te ruimen. Maar ook wij kunnen ons steentje eraan bijdragen! Door kleine veranderingen in het dagelijks leven door te voeren kunnen we al een groot verschil maken.

1. Recycle, recycle, recycle

Alles wat je maar kan recycelen, waar je ook bent, recycle dat! Bij de supermarkt zijn heel eenvoudig speciale vuilniszakken te halen waarin je al je plastic afval van de rest van je afval kan scheiden.

2. Herbruikbare boodschappentas

Als je elke keer wanneer je boodschappen doet een plastic tas aanschaft, vaak omdat je zelf een tas bent vergeten mee te nemen, is dat ontzettend schadelijk voor het milieu. Tegenwoordig zijn er genoeg leuke canvas tassen te vinden, die vaak ook makkelijk opgevouwen kunnen worden zodat ze makkelijk mee te nemen zijn.

3. Sla grote hoeveelheden in

Koop bijvoorbeeld een kilo zak met noten. Deze blijven lang houdbaar en er wordt minder plastic gebruikt dan dat je meerdere kleine zakjes koopt. Vaak zijn deze grote verpakkingen ook nog eens voordeliger.

4. Hergebruik

Plastic flesjes, boterhamzakjes en plastic bakjes. Elke dag een nieuw flesje of boterhamzakje pakken is natuurlijk niet duurzaam. Kies daarom voor een herbruikbare plastic fles, broodtrommel of glazen opbergbakjes, die elke dag hergebruikt kunnen worden.

5. Koffie to go

Koop een herbruikbare meeneem koffiebeker en laat deze vullen bij koffiezaakjes in plaats van elke dag een nieuwe wegwerpbeker te kopen. Veel koffiehuizen geven ook nog eens korting als je je eigen beker meeneemt, bij Starbucks krijg je bijvoorbeeld 0,30 cent korting.

6. Zeg nee tegen microplastics

In veel verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen zitten microplastics. Deze kleine plastic bolletjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar komen wel via het riool in de oceanen terecht. Steeds meer merken verbannen microplastics uit hun producten. Let de volgende keer als je shampoo of afwasmiddel koopt dus extra goed op!

7. Rietjes

Wist je dat rietjes een van de grootste boosdoeners zijn op het gebied van milieuvervuiling door plastic? Dat komt omdat deze vaak niet apart worden gerecycled. Ook voor rietjes zijn er herbruikbare alternatieven te vinden, gemaakt van roestvrijstaal of bamboe.

8. Tweedehands of houten speelgoed

Het meeste speelgoed wordt tegenwoordig ook van plastic gemaakt. Als de kinderen het ontgroeid zijn wordt het vervolgens vaak weggegooid terwijl deze vaak nog in prima conditie verkeren. Koop wat vaker tweedehands speelgoed of kies voor houten speelgoed. Steeds meer merken bieden houten speelgoed aan, vaak ziet dit er zelfs nog mooier uit dan speelgoed gemaakt van plastic.

Geef een reactie