De beste keukenapparatuur voor het zelf maken van friet

Patat of friet, wat is het nou? Beide benamingen zijn goed, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je geboren bent. Hoe je het ook noemt, we zijn het er vast allemaal over eens dat we er dol op zijn. Frietjes worden vaak gehaald bij de snackbar of uit de diepvries. Maar, het is zeker de moeite waard om je friet eens zelf te maken. Handgesneden en vers uit de friteuse zijn ze nóg knapperiger dan normaal. In dit artikel vertellen wij je graag welke keukenapparatuur je kunt gebruiken voor het beste eindresultaat.

Meest geschikte aardappelen voor het maken van friet

Voor het zelf maken van friet heb je helemaal niet veel nodig. Frituurolie, zout voor de smaak, keukenapparatuur en natuurlijk aardappelen. Voor dat laatste ingrediënt hebben we nog een goede tip: de allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappels. In de supermarkt worden deze verkocht als bijvoorbeeld bintje, agria, désirée, première of santé. Het grote voordeel van deze soorten aardappelen zijn dat ze vrij lang zijn en voldoende zetmeel bevatten. Zetmeel zorgt ervoor dat je frietjes mooi krokant worden. Voor het lekkerste resultaat kun je de aardappelen het beste niet te koud bewaren.

Met een frietsnijder bespaar je tijd

Deze tip is speciaal voor wanneer je een grote hoeveelheid friet gaat maken. Een goede frietsnijder is een oplossing om in korte tijd zowel dikke als dunne frietjes te maken. Bij een professionele frietsnijder kun je kiezen uit een handmodel en een elektrisch model. Een automatische frietsnijder is vooral handig voor het gebruik in de horeca, omdat je hiermee grote hoeveelheden kleine en grote aardappels mee kunt snijden.

Welke frietsnijder is voor jou de beste koop? Dit hangt af van hoe je wilt dat jouw frietjes eruit komen te zien. Met een dunne frietsnijder maak je logischerwijs fijne frietjes. Deze kennen we bijvoorbeeld als de Franse frietjes. Met een dikke frietsnijder kun je dikke friet snijden, ook wel bekend als de Vlaamse friet van onze zuiderburen.

De juiste friteuse zorgt voor de beste smaak

In de oven, airfryer of de friteuse? Er zijn tegenwoordig zoveel opties om je friet te bakken. Toch is er volgens de echte frietliefhebbers maar één goede manier om te frituren, en dat is in de friteuse. Hier krijg je de meest krokante frietjes met de beste smaak. Het beste kun je de frietjes eerst voorbakken. Na een kwartiertje rusten bak je ze vervolgens voor de tweede keer om ze knapperig te krijgen.

Voor het afbakken van friet zijn er een aantal populaire friteuses. Er zijn modellen met een enkele pan of een dubbele pan. Vaak wordt er voor een friteuse met dubbele pan gekozen als je naast je friet ook andere snacks wilt gaan frituren. Bij het kopen van een friteuse kun je ook kiezen voor een model met een aftapkraan. Deze kun je gebruiken om de olie eruit te laten lopen. Zo’n complete friteuse is vooral aan te raden bij professioneel gebruik.