Het leven met chronische stress

Ben jij al bekend met de slechte gevolgen van stress? Volgens Tarool is het hebben van stress heel normaal, en dit weten we natuurlijk allemaal ook wel. Iedereen heeft wel eens last van stress. Het wordt pas vervelend wanneer je last krijgt van chronische stress. Chronische stress verstoort de hormonale functie in het lichaam en veroorzaakt onder andere obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, en een verzwakt immuunsysteem. Mensen die aan stress lijden, hebben vaak moeite met het doorvoeren van veranderingen in levensstijl, plannen, prioriteiten stellen, langetermijnbeslissingen nemen en informatie verwerken. Bovendien vertonen ze meer impulsief gedrag en hebben ze minder zelfvertrouwen. Kortom, als je veel stress hebt, is het moeilijker voor je om de oorzaken van je stress aan te pakken omdat je het grote geheel uit het oog verliest. 

De oorzaken van chronische stress

Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Chronische stress kan je leven op alle gebieden flink beïnvloeden. Oorzaken van chronische stress zijn onder meer armoede, schulden, werkloosheid, slechte huisvesting, en eenzaamheid. Dit zijn niet dingen die je altijd in Nederland verwacht. Mensen met een vluchtelingenachtergrond hebben ook bijzondere stressoren, zoals oorlogservaringen en het verlies van hun land en naasten, het opbouwen van een leven in een nieuw land en blootstelling aan andere culturele gebruiken. Problemen buiten het gezondheidsveld hebben dus een directe impact op de gezondheid. Omgekeerd kan een slechte gezondheid leiden tot een lager inkomen en hoge medische en behandelingskosten of werkloosheid.

Herplaats je huisdier om geld te besparen

Het is dus belangrijk om je leven goed aan te pakken wanneer je veel last hebt van stress. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herplaatsen kleine honden wanneer je een hond hebt. Het hebben van een huisdier kan namelijk voor extra stress of kosten zorgen, wat je vervolgens nog meer kan beïnvloeden. Wanneer je namelijk een laag sociaaleconomische status hebt. heb je een grotere kans om last te hebben van stress of een depressie. Hetzelfde geldt voor de kinderen die in deze situatie leven; zij zijn vaak een stuk minder gezond.

Kijk naar je leefpatronen en pak ze aan

Het verminderen van stress doe je door je levensgewoonten aan te passen, maar is meer dan het letten op het aantal schepjes koffie dat je op een dag nuttigt. Zo zul je je levenspatroon goed op orde moeten krijgen, zodat je zeker weet dat alle componenten die je mogelijk kunnen beïnvloeden op een stressvolle manier zijn verdwenen, of in ieder geval verminderd. Dit is vaak de lastigste stap, maar ook zeker de meest belangrijke.

Bezoek de huisarts en een therapeut

Wanneer je veel last hebt van stress is het verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Je huisarts kan er namelijk voor zorgen dat je een doorverwijzing krijgt naar een therapeut of een psycholoog. Door het krijgen van een doorverwijzing ben je er van verzekerd dat de kosten van een therapeut worden vergoed. Hierdoor verlies je niet nog meer geld aan het bezoeken van een specialist. Samen met deze expert kun je er vervolgens voor zorgen dat je leven weer een stukje relaxter wordt!