Nuttige tips voor duurzaam wonen

Hecht jij veel waarde aan duurzaam wonen maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn zowel kleine als grote aanpassingen die jij kunt doorvoeren om het energieverbruik in je woning te verlagen. Zo bespaar je op den duur niet alleen geld, maar draag je ook bij aan het milieu. Duurzaam wonen: hoe doe je dat precies? Hier lees je een aantal nuttige tips en ontdek je hoe jij het verschil kan maken.

Zo bespaar je energie in je woning

Energie is een van de grootste kostenposten van een woning. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 2.730 kWh energie per jaar. En omdat energie ieder jaar duurder wordt, is het extra aantrekkelijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit is onder andere mogelijk door energiezuinige aanpassingen te doen. Wat zijn de mogelijkheden in het verduurzamen van je woning? Je kunt onder andere kiezen voor de volgende maatregelen:

1. Woning isoleren

Het isoleren van de woning zorgt ervoor dat warmte langer en beter wordt vastgehouden. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt voor de verwarming. Van tochtstrips en radiatorfolie tot muurisolatie: er zijn kleine en grote veranderingen in het isoleren en verduurzamen van je woning. Voor het isoleren van je woning kun je ook profiteren van subsidies. Lees op Rijksoverheid.nl hoe dit precies zit.

2. Vervang je cv-ketel

Heb je nog een oude cv-ketel? Dan is het slim om deze te vervangen voor een nieuwer en zuiniger exemplaar. Een andere optie is het plaatsen van een warmtepomp. Dit in combinatie met zonnepanelen zorgt ervoor dat je flink kunt besparen.

3. Kies voor zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een manier om volledig te leven op zonne-energie. Het is dan ook belangrijk om een goede berekening te maken waarmee je ontdekt wanneer je jouw installatie terugverdiend. Je kunt nu nog besparen op de zonnepanelen kosten door gebruik te maken van subsidies.

Het isoleren van je muren of dak is de snelste manier om te gaan besparen. Warmte verlaat de woning snel via de muren en het dak en met goede isolatie ben je snel verzekerd van veel lagere energiekosten. Een cv-ketel vervangen kan ook het verschil maken, evenals het plaatsen van zonnepanelen. Ontdek wat de beste keuze is voor jouw woning en kies voor duurzaam!