Handige tips voor een duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart moeten regelen kan best een hele opgave vormen. Zeker omdat er nog niet zoveel mensen op deze manier hun uitvaart plannen. Daarom hieronder enkele handige tips voor (het regelen van) een duurzame uitvaart.

Wat is een duurzame uitvaart?

Bij een duurzame uitvaart wil je vooral de belasting op het milieu tot een minimum beperken en daardoor wil je graag gebruik maken van materialen die lang meegaan, zodat de belasting op de natuur en het milieu minder groot is.

Duurzame opbaring

Een duurzame opbaring is tegenwoordig mogelijk door middel van het gebruik van een Bio Sac. Hier komt geen koelplaat aan te pas, maar hierbij ligt de overledene op filters met koolstof en klei. De gassen die vrijkomen tijdens een ontbindingsproces worden geabsorbeerd. Tot wel vijf dagen lang kan een overledene op deze manier mooi en duurzaam worden opgebaard.

Rouwkaart in digitale vorm

Door voor een rouwkaart in digitale vorm te kiezen, kies je ervoor om geen papier te ‘verspillen’ aan rouwkaarten die verstuurd worden per post. Zo is iedereen toch op de hoogte van het overlijden, maar zal dit geen extra papier kosten.

Donatie of bloemen

Er zijn zelfs al bloemisten die gespecialiseerd zijn in duurzame boeketten met biologisch afbreekbare materialen. Deze boeketsoorten worden vaak gebruikt voor een duurzame uitvaart. Duurzame rouwstukken bestellen via Rouwboeket.nl is eenvoudig online te regelen. Geef wel duidelijk aan wat voor rouwstuk het moet worden. Ook kan er bij een duurzame uitvaart gevraagd worden om een donatie voor een bepaald doel in plaats van het meenemen van bloemen. Dit kan zowel een goed doel naar keuze zijn van de overledene als van de nabestaanden.

Speciale kleding en speciale kist

Als iemand kiest voor een duurzame uitvaart, wil diegene vaak ook begraven worden in biologisch afbreekbare kleding in een kist van duurzaam hout, zodat de natuurlijke processen vanzelf in werking treden.