4 voordelen van filterkoffie

Vroeger werd er in veel huizen koffie gezet met behulp van een filterapparaat. Tegenwoordig zien we deze apparaten steeds minder. Veel mensen geven namelijk de voorkeur aan een bonenapparaat of een koffiezetapparaat waar pads of cups in moeten. Met deze appraten zet je binnen de kortste keren een kop koffie. Toch moeten we filterkoffie niet helemaal afschrijven. Deze koffiesoort heeft namelijk een groot aantal voordelen. Wij zetten hieronder 4 voordelen van filterkoffie op een rijtje.

1. Verzadigde vetten worden gefilterd

In koffiebonen zit olie. Ondanks dat de bonen gemaald worden, blijft er altijd een beetje olie achter. Dit kennen we beter onder de noemer verzadigde vetten. Deze vetten maken het drinken van koffie ongezond. Als je de koffie in een filterapparaat gooit, hoef jij niet bang te zijn dat je verzadigde vetten binnen krijgt. Deze blijven namelijk achter in het filter. Hierdoor bestaat filterkoffie voor bijna 99 procent uit water. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld oploskoffie. Omdat deze koffie niet gefilterd wordt voor consumptie, krijg je aanzienlijk meer verzadigde vetten binnen wanneer je het drinkt.

2. Je bepaalt zelf de sterkte van jouw koffie

In vergelijking met andere koffiezetapparaten is het zetten van een kop koffie met een filterapparaat misschien wat omslachtig. Je gooit eerst water in het apparaat, plaatst het filter in de houder, gooit hier koffie in en zet het apparaat aan. Na enige tijd loopt het water door het filter, waarna het in de kan belandt.

Ondanks dat koffie zetten met een filterapparaat wat omslachtig is, brengt het ook voordelen met zich mee. Zo kun je zelf de sterkte van jouw koffie bepalen. Houd je van sterke koffie? Gooi dan wat extra koffie in het filter. Als je van slappe koffie houdt, gebruik je een schepje minder. Bij koffiepads en koffie capsules kun je de sterkte van jouw koffie niet zelf bepalen.

3. Kan in plaats van kopjes

Gebruik je een bonenapparaat om koffie te zetten? Dan kun je hier vaak maar maximaal twee kopjes tegelijkertijd mee zetten. Als er veel mensen over de vloer komen, kun je behoorlijk druk zijn met het zetten van koffie. Je moet immers elke keer nieuwe koffie zetten. Met filterkoffie is dit niet het geval. Je zet dan in één keer een grote kan koffie, waardoor je iedereen gelijktijdig van een kop koffie kan voorzien. Willen mensen nog meer? Dan zet je gewoon een nieuwe kan.

4. Ruime keuze

In vergelijking met capsules, pads en bonen zijn de mogelijkheden van filterkoffie beperkt. Toch is er de laatste jaren steeds meer mogelijk geworden op dit gebied. Zo kun je niet alleen meer kiezen uit een fijne en grove maling. Nee, er zijn namelijk ook allerlei variaties op de markt gebracht. Hierdoor is de kans groot dat je met filterkoffie ook een kwalitatieve en lekkere koffie vindt.