Koffiebonen kiezen, wat moet je weten?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om koffie te zetten van hele koffiebonen. Deze worden dan pas gemalen (door de machine of met een koffiemolen) als je het wilt gebruiken. Het resultaat is een verser kopje koffie met een vol aroma en indrukwekkende smaak. Gemalen koffie is gemakkelijker, maar verliest toch altijd wat versheid en aroma doordat de bonen niet meer in tact zijn. Koffiebonen worden verkocht in supermarkten en speciaalzaken en de keuze is onderhand veel groter dan het geweest is. Maar hoe maak je uit dit grote aanbod de juiste keuze?

Twee soorten koffiebonen

Alle koffie die in de wereld verkocht wordt komt van twee verschillende soorten bonen, namelijk Arabica en Robusta.

  • Arabica: Arabica bonen groeien op grote hoogte wat betekent dat ze minder cafeïne bevatten. Ongeveer 70% van alle koffie die wereldwijd gedronken wordt komt van deze boon. De smaak is fruitachtig, fris en wijnachtig en het aroma is mild.
  • Robusta: Robusta bonen groeien lager en bevatten daardoor meer cafeïne. Ze zijn voller van smaak, bitter en nootachtig. Deze koffiebonen worden veel gebruikt voor het maken van espresso of gemengd met Arabica bonen voor een melange.

De herkomst is ook belangrijk

Het grootste gedeelte van de koffie die in de wereld wordt verkocht komt uit Midden- en Zuid Amerika. Brazilië is de grootste producent, maar ook Colombia, Mexico en Costa Rica doen mee. De koffie uit Brazilië heeft een erg kenmerkende bitterzoete en chocolade achtige smaak. De koffie uit de andere landen herken je doordat het wijnachtiger en fruitiger proeft. Ook koffie uit andere regio’s is sterk in opkomst. Landen zoals Indonesië, India en Vietnam produceren zoete en kruidige bonen, ideaal voor een cappuccino. Koffiebonen uit Ethiopië, Kenia en Jemen smaken erg fruitig en je vindt er de smaak van bijvoorbeeld citrusvruchten, aardbeien en blauwe bessen in terug. Dat is een genot voor iedereen die de koffie zwart drinkt.

De branding

Nadat de koffiebonen geoogst zijn, moeten ze worden gebrand voordat je er een bakje koffie mee kunt zetten. Dat wordt gedaan op drie niveaus, namelijk mild, medium en dark.

  • Mild roast: deze bonen zijn lichtbruin van kleur en het kortste geroosterd. Op die manier blijft de natuurlijke koffiesmaak het beste behouden.
  • Medium roast: door ze wat langer te roosteren worden de bonen donkerder en voller van smaak. Tegelijkertijd blijft de natuurlijke smaak van koffie ook bewaard.
  • Dark roast: je herkent dark roast koffiebonen aan de donkere glanzende kleur. Door de bonen nog langer te branden komen de oliën vrij en verdwijnt de natuurlijke koffiesmaak nagenoeg helemaal. Deze bonen zijn ideaal voor een espresso.

Je koffie koop je online bij KoffieTheePlaza!