Redenen om een keer rosé te proberen

Liefhebber van wijn? En kies je als je wijn koopt vaak automatisch voor witte of rode wijnen? Gewoon omdat je dat gewend bent? Gooi het deze zomer toch eens over een andere boeg, duik een wijnwebshop in om online wijn te kopen en ga voor rosé! Wij geven je vier redenen om rosé te kopen.

Rosé is veelzijdig

Eigenlijk is er voor iedere wijnliefhebber wat wils, als het over rosé gaat. Deze wijnsoort wordt namelijk van uiteenlopende druivenrassen gemaakt waardoor de kleuren, geuren en smaken uiteenlopen. Van droog tot fruitig. Van licht tot zwaar. Van zacht en bloemig tot vol en kruidig. Voor bij de borrel, de lunch of het diner. En terugkomend op die druiven er wordt onder meer rosé wijn gemaakt van druiven als Grenache, Cinsault, Gamay, Syrah en Merlot.

Rosé is enorm lekker

Misschien wel de belangrijkste reden om rosé te kopen: het is echt een enorm lekkere wijn! Hoewel de wijn dus veelzijdig is, heeft rosé wel een aantal basisgeuren en -smaken. Je proeft bijvoorbeeld altijd in grote of kleinere mate fraai zomerfruit als aardbeien en frambozen en wat frisse citrus. De overige smaken van een rosé zijn afhankelijk van de druif en het land of zelfs het gebied waar deze gemaakt wordt. Zo proef je in een Italiaanse rosé naast bovengenoemd rood fruit vaak ook kers en sinaasappel. Oostenrijkse rosé, meestal gemaakt van onder andere Merlot en Cabernet Sauvignon, is naast fris en sappig ook kruidig. En in een lichtgekleurde rosé uit de Franse Provence kun je naast aardbei en framboos soms ook een vleugje meloen ontdekken.

Bij welke gerechten schenk je rosé?

Rosé is bij veel gerechten erg lekker, misschien wel bij meer dan je zou denken! Het frisse rode fruit van deze wijn gaat goed met alles dat uit de zee komt. Bij een mooie witvis als tarbot of juist bij zalm (gerookt of een moot). Maar ook bij schaaldieren als gamba’s, oesters en mosselen. En denk ook eens aan een gerecht als couscous met tomaten, zwarte olijven, granaatappelpitten en amandelen. Of ga op de Aziatische toer en maak noedels met rundvlees, frisse limoen en koriander en schenk daar een glas koude rosé bij. Lekker!

Oudste wijnsoort in de geschiedenis

Dit is meer een leuk weetje dan een reden om rosé te drinken, maar wist je dat rosé de oudste wijnsoort in onze geschiedenis is? Dat betekent vást dat wijnmakers het rosé maken door de eeuwen heen geperfectioneerd hebben. Meer dan genoeg redenen om deze zomer rosé te kopen!