Wijn proeven als een pro kan iedereen leren

Ruiken, walsen, opnieuw ruiken en slurpen. Het is het bekende riedeltje onder de wijnproevers. Het ziet er natuurlijk erg interessant uit, maar het heeft ook echt een functie. Dat slurpen mag dan wel niet het meest charmante geluid zijn, het is wel de manier om een wijn goed te kunnen proeven.

Stap 1: ruiken

Veel mensen die een wijn willen proeven beginnen gelijk met het walsen van de wijn in het glas. Niet per se fout, maar het is beter om het wijnglas eerst rustig op te pakken en even goed te ruiken in het glas. Zo kun je eventuele fouten in de wijn beter opsporen met je neus. Bij het walsen vermengen de foute aroma’s zich met primaire aroma’s zoals fruit en rijpingsaroma’s. Je moet alleen wel een geoefende speurneus zijn op het gebied van fouten in een wijn. Zo kun je een wijn niet lekker vinden ruiken, maar dat wil nog niet zeggen dat er ook een fout in de wijn zit. Zo kan een stallucht en boers aroma behoorlijk stinken in een glas, maar is het wel een kwaliteitswijn uit de noordelijke Rhône. Wijnen met veel aroma’s zijn bijvoorbeeld wijnen van Riesling, Sauvignon Blanc, Brachetto

Stap 2: Walsen

Het walsen in het glas heeft zeker nut. De aroma’s komen zo meer vrij en kunnen beter waargenomen worden. Zorg wel dat het glas niet te vol is, want dan klotst het zo over de rand. Dat is niet alleen jammer van je kleding, maar ook van je wijn. Dat laatste is misschien nog wel erger. Wat de wijnvlekken betreft, zou ik het vooral eerst proberen met witte wijn. Vanuit de losse pols walsen kan voor sommige wijndrinkers wat lastig zijn. Je kunt dan ook het glas of een vlakke ondergrond zetten en met je hand op de voet rondjes over de tafel maken. Zo walst de wijn ook door het glas en komen de aroma’s vrij. Het is niet alleen stabieler, maar geeft ook zeker minder kans op wijnvlekken op je kleding. Bij mousserende wijnen hoef je niet te walsen. Dat verpest alleen maar de bubbels.

Stap 3: Slurpen

Het geluid is niet al te prettig, maar slurpen is in de wijnwereld toch eigenlijk een must. Ook hier zorg je er weer voor dat er meer zuurstof bij de wijn komt en je de aroma’s beter proeft. Neem een niet al te grote slok wijn en “zuig” door een kleine opening in de mond wat zuurstof naar binnen. Voor wie dit voor het eerst probeert, is het misschien handig om het eerst te oefenen boven de wasbak.

Stap 4: Geniet

Na al dat serieuze gedoe om de wijn te doorgronden, is het daarna tijd om van de wijn te genieten. Natuurlijk doe je dat ook al wel tijdens het serieuze proefwerk, maar wanneer de wijn geanalyseerd is kun je in ieder geval achterover hangen. Cheers.