Moord op Derk Wiersum is aanval op de rechtsstaat

Iedereen reageert geschokt op de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. Wiersum (44) stond kroongetuige Nabil B. bij in de liquidatiezaak rond de voortvluchtige hoofdverdachte Ridouan T. Er wordt gespeculeerd dat de aanslag te maken heeft met deze rechtszaak. Eerder werd ook al de broer van de kroongetuige vermoord in Amsterdam.

Meneer Rutte noemt de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige zeer verontrustend. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat met minister van Justitie Ferd Grapperhaus. De Kamer wil onder andere weten of justitie voldoende heeft gedaan om de advocaat te beschermen. Ook de Amsterdamse gemeenteraad wil een debat. De moord op een raadsman is ‘een nieuw dieptepunt in de reeks van liquidaties in de stad’.

Het incident

Het schietincident vond plaats in de straat Imstenrade in Amsterdam-Buitenveldert op woensdagochtend rond 7.30 uur. Een nog onbekende schutter nam Wiersum onder vuur. De advocaat woonde daar met zijn vrouw en twee kinderen. Hij werd niet beveiligd, maar hij was al eerder bedreigd. Er waren signalen dat hij als advocaat van de kroongetuige doelwit zou worden.

Locatie Moord Derk Wiersum
Bron: de Volkskrant

De familie van de kroongetuige liet weten niet geschokt te zijn door de moord. Zij hadden vanaf het begin al gewaarschuwd dat iedereen die bij het proces betrokken is, gevaar loopt. Een aanslag op een officier van justitie kan de volgende stap zijn.

Veilig voelen

De Nederlandse Orde van Advocaten roept advocatenkantoren en gerechtsgebouwen op om donderdag de vlag halfstok te hangen. De schok is groot binnen de advocatuur. Het is van groot belang dat advocaten in alle vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen. Er zijn echter al meerdere meldingen ontvangen door de Amsterdamse Orde dat advocaten zich niet veilig voelen.

Onderzoek naar moord Derk Wiersum

De NCTV, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, gaat het onderzoek naar de moord leiden. Minister Ferd Grapperhaus heeft een team samengesteld van vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie dat gaat kijken naar de veiligheid van betrokkenen bij het proces tegen Ridouan T. Je kunt hierbij denken aan advocaten, agenten en officieren van justitie. Het is niet uitgesloten dat misdaadjournalisten ook beter in de gaten zullen worden gehouden.

Geef een reactie