Jongeren hebben steeds vaker telefoonverslaving

Bij steeds meer jongeren ligt een telefoonverslaving op de loer. Filmpjes op YouTube, foto’s op Instagram, berichten op Facebook, alles wordt bekeken en dit gaat ten kosten van schoolwerk en nachtrust. Wist je dat ontwikkelaars van apps getraind zijn om jouw verslaafd te maken aan hun app? Lees snel waar je op moet letten als je jouw telefoonverslaving een beetje wilt beperken.

Telefoon uit voor het slapen gaan

Aan het eind van de dag zijn jouw hersens druk in de weer om alle prikkels en ervaringen van die dag te verwerken. Het is van groot belang dat ze hier de tijd en ruimte voor krijgen en dit is niet het geval als je tot kort voor het slapen nieuwe prikkels tot je neemt door op je telefoon te kijken. Zet dus ongeveer twee uur voor het slapen je telefoon uit. Je lichaam krijgt dan de tijd om tot rust te komen, zodat je daarna makkelijker in slaap valt. Probeer het gewoon een keertje uit en je zult ervaren dat je beter slaapt.

Leer om niks te doen

In de loze momenten van het leven, bijvoorbeeld tijdens het wachten op de trein of als je op de wc zit, is het belangrijk om juist even niks te doen. Vaak pakken mensen op dit soort momenten hun telefoon erbij, maar juist tijdens deze lege momenten kunnen jouw hersenen situaties verwerken. Als jij vervolgens je telefoon pakt en alleen maar meer nieuwe prikkels stuurt, krijgen je hersenen hier niet de tijd voor. Ook als je een pauze neemt tussen het leren door is het dus verstandiger om een rondje te gaan lopen of een boek te pakken, zodat je hersenen de leerstof op dat moment kunnen verwerken.

Figuur-achtergrond

Studenten denken dat ze twee dingen tegelijk kunnen, het welbekende multitasken. Zo kunnen zij volgens zichzelf tegelijk opletten en op hun telefoon kijken tijdens de les. Echter, op het moment dat jouw telefoon het figuur wordt, verdwijnt de docent naar de achtergrond. Onbewust hoor jij misschien nog wat de docent zegt, maar je slaat dit niet bewust op. Als het op een later moment nog een keer herhaald wordt, zal je zien dat je er niks van onthouden hebt. Ook tijdens de les op school of tijdens een werkoverleg is het dus belangrijk om je telefoon weg te leggen.

Op zoek naar emotioneel welzijn? Ervaren psychologen bieden begeleiding om je innerlijke kracht te ontdekken.

Geef een reactie