Wat je moet weten over duurzame schoenen

Duurzaamheid is een ontzettend hot item op dit moment. Ook op het gebied van kleding en schoenen in het algemeen. Er wordt door de consument steeds meer gekeken naar de impact van hun aankoop op het milieu en de verbeteringen die op dit gebied worden doorgevoerd. Hieronder meer informatie over wat je nog meer moet weten over duurzame schoenen. 

Materiaalsoort

De materiaalsoort speelt een grote rol als je kijkt naar de aanschaf van duurzame schoenen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen van kurk of biologisch katoen die ervoor zorgen dat de schoenen langer meegaan en op een duurzame manier zijn geproduceerd, waardoor het milieu minder belast wordt. 

Vegan 

Een nieuwe trend op het gebied van duurzame schoenen zijn daardoor schoenen die gemaakt zijn van duurzame, vegan materialen zoals kurk, zeewier of hennep. Veel mensen kiezen hiervoor omdat ze graag een bijdrage willen leveren aan een duurzame samenleving en een verminderende impact op het milieu. Veel sneakers zijn daarom tegenwoordig geproduceerd en gefabriceerd van vegan materiaalsoorten. Er zijn bijvoorbeeld speciale veterschoenen voor dames die op een vegan manier zijn geproduceerd en daardoor ideaal om te dragen als je je steentje aan een duurzamere samenleving wilt bijdragen. 

Afvalvermindering

Door te zorgen voor minder afval voor, tijdens en na het productieproces van schoenen, zorg je ook voor een verminderde impact op het milieu. Dit kun je als schoenenproducent op diverse manieren bewerkstelligen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van een tweede leven aan schoenen die uit de oude collectie komen of die niet helemaal vlekkeloos zijn geproduceerd, maar prima gedragen kunnen worden na wat kleine aanpassingen. Hierdoor wordt de afvalberg kleiner en wordt er ook direct minder CO2 geproduceerd.

Bij de winkels van Durlinger kunnen gedragen schoenen worden ingeleverd. In samenwerking met Het Goed zorgen zij ervoor dat zoveel mogelijk schoenen een tweede leven krijgen. Zo wordt er op een mooie manier bijgedragen aan een beter milieu. Daarnaast zijn er nog veel meer schoenenwinkels met initiatieven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen om de impact op het milieu van het produceren van schoenen te verkleinen.